Welcome To DAMIRA FotoPage

By: Hayati Ibrahim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Monday, 21-Jan-2008 10:36 Email | Share | Bookmark
CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES

LOYANG 10" X10" -SIAP DIBAKAR
Sedia di makan bersama ice cream
Sebenarnya lama dah saya teringin nak buat brownies ni. Setiap kali tengok brownies di fp mamafami, maklang azie, rinn chan dan blog bro Rozzan meleleh air liur. Sabtu yang lepas berkesempatanlah saya membuatnya. Saya gunakan resepi dari blog bro rozzan sumbangan dari saudari MasE. Terima kasihlah kepada kedua-duanya. Resepi ni sungguh senang tapi very rich in chocolate.Tak payah frosting pun dah sedap. Kalau makan dengan ice-cream vanilla lagilah sedap. Yummy...yummy..

Disini saya sertakan resepinya. Selamat mencuba...

CHEWY GOOEY YUMMY BROWNIES
Sumber : MasE


Bahan-bahannya


A
250g butter - potong kecil2
400g baking chocolate - potong kecil2


B
6 biji telur
340g gula perang (brown sugar)
2 tsp esen vanilla
20g chocolate emulco (I used 1 sudu makan)


C
80g tepung gandum } diayak
60g serbuk koko } "
140g kacang walnut/pecan/almond (optional)-bakar sebentar dan gaul dgn tepung dan koko

Cara-caranya

1. Panaskan oven pd suhu 160C. Sediakan dan alas acuan ukuran 11”x11” - (saya gunakan loyang 10" x 10")


2. Double boil bahan A hingga cair , ketepikan biar suam sikit.


3. Pukul bahan B hingga gula hancur - guna hand whisk saja.


4. Tuangkan adunan chocolate dan gaul hingga rata dan sebati.


5. Kemudian masukkan tepung dan digaul lagi hingga rata tetapi jgn terlalu lama.


6. Tuang ke dalam acuan dan bakar dgn suhu 160C- 170C selama 50 minit-1 jam.


7. Setelah masak, biarkan brownie tu dalam acuan hingga sejuk. Rasanya akan lebih sedap jika disimpan semalaman.


8. Enak dimakan begitu saja atau dibubuh ganache. Boleh juga dimakan dengan ais krim.


Untuk Bahan Krim Cokelat atau Ganache, saya gunakan resipi yg sama dari sdri Diella

CREAM COKLAT / GANACHE
250 gm cooking chocolate
1 sudu besar marjerin (saya guna mentega)
1/2 cawan fresh cream/whipping cream

Cara:
1. Cairkan cooking chocolate secara double-boil.
2. Angkat dari air panas tadi dan masukkan fresh cream/whipping cream dan mentega.
3. Kacau sehingga sebati.
4. Tuangkan atas brownie dan hiaslah mengikut citarasa sendiri.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net