Welcome To DAMIRA FotoPage

By: Hayati Ibrahim

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 15-Jan-2009 12:00 Email | Share | Bookmark
Chocolate Chip Almond Muffin And Blueberry Cheese Tart

Chocolate chip almond muffins
blueberry cheese tart
blueberry cheese tart
Dua hari yang lepas dapat order untuk delivery hari ini. Pak Tam order Muffin dan Tart untuk makan2 dikedainya. Disebabkan Pak Tam tak kisah apa2 jenis muffin dan tart maka yati pun buatlah chocolate chip almond muffin dan blueberry cheese tart. Sebenarnya muffin dan tart tu dah lama nak try buat tapi tak terbuat2. Asyik dok pikir sapa nak makan kalau buat benda2 tu sebab anak dan hubby yati tak suka makan benda2 macam tu. Kalau yati aje yang makan, tambah membulatlah badan ni.... . Oleh kerana order tersebut maka yati pun mengambil kesempatanlah mencuba resepi2 yang dok que dalam list tu...
Jom layan gambarnya.....



Pak Tam tersenyum lebar tengok muffins yang tembam2 tu.. Memang sedap dan terasa coklatnya. Kalau makan panas2 tak payah ceritalah......
Thanks to kak Rinn for sharing this recipe. Yati letak juga resepi tu di sini untuk rujukan di masa akan datang.

CHOC.CHIP ALMOND MUFFIN
Sumber : rinchan

BahanA (diayak)
2 cawan tepung naik sendiri
1/2 cawan serbuk koko
1/2 camca teh garam

BahanB (Dipukul hingga kembang)
2/3 cawan majerin
1 1/3 cawan gula castor
2 biji telur gred A
1 cawan susu segar

Bahan C ( Digaul dengan sedikit tepung)
1/2 cawan choc chips
1/2 cawan kismis
1/2 cawan almond cincang (mklang tak letak)

* Sedikit choc chips dan almond slices utk ditabur atas muffin

Cara-cara :
1. Satukan A dan B. Kacau sebati. Masukkan C, Kacau guna spatula setakat sebati sahaja.
2. Masuk adunan ke acuan muffin 3/4 penuh. Tabur sedikit choc chips dan almond slices.
3. Bakar pada suhu 190 darj cel selama 25min -30min, bergantung kepada oven masing-masing




Bagi penggemar2 cheese, tart ini memang sedap. Pastrynya yang rangup tu membuatkan cheese tart ni bertambah sedap. Yati ambil resepi ni dari maklang azie. Yati cut and paste aje ya..

Blueberry Cheese Tat
Sumber : kak mas

Pastry (as basis for all tart pastry)
250g butter
125g icing sugar
1 'B' egg
500g plain flour (maklang campur skit ngan susu tepung, garam skit, esen vanila)

Filling
250g Philadelphia cream cheese
60g gula caster
20g butter
1 'B' egg

Blueberry/stroberi filling

Cara:
1. Pukul butter dgn icing sugar sampai kembang.
2. Masukkan telur, pukul sampai sebati (well mixed).
3. Masuk tepung, gaul hingga rata.
4. Cubit sikit dan tekan dalam tart mould. Tekan dalam mould dengan garpu.
5. Bakar 180C untuk 10-12 minit hingga kekuningan. Keluar dan ketepikan

Untuk filling, pukul cream cheese, gula dan butter sampai kembang, masuk telur dan pukul hingga rata.Masukkan dalam piping beg. Picitkan cream cheese di dlm tat shell & kemudian bubuhkan 1/2 sudu kecil blueberry keatasnya.

Nota:
Pastry tu biar nipis pasal bila bakar ia kembang (tebal), tak sedap pasal tak crunchy.
Utk decoration bubuh sikit filling atas cheese dan swirlkan dengan lidi sebelum bakar.
Selalunya I buat banyak dan simpan dalam air tight container, tahan 1 bulan.
Banyak mana blueberry tu actually ikut citarasa masing2.Blueberry boleh diganti dengan strawberry atau kiwi filling.

Nota mklang : bila dah masuk filling, guna api bawah jer, baru nampak smooth jer chis tu, jangan lama sangat nanti chis tu berkerepot jer..
Resepi di atas dapat banyak, maklang buat setengah adunan dapat <> 40 ketui.



Kalau teringin nak makan tapi tak sempat nak buat, order ajelah. Untuk order bolehlah call yati di talian 0122733214 ...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net